Farmáři ve 3 zemích 3 světadílů

Až do roku 2016 jsme spolupracovali se zemědělci v Etiopii, v Kambodži a v Moldavsku. Cílem byly soběstačné ­farmářské rodiny.

Moldavský, etiopský nebo kambodžský farmář musí většinu jídla pro rodinu vyprodukovat sám. Musí ovšem počítat s tím, že přijde sucho nebo deště, a zacházet s půdou šetrně, aby se nevyčerpala a plodila i další roky. A případné přebytky může prodat, vylepšit farmu, poslat děti do školy nebo spořit na horší časy.

Jih Etiopie – Chuko

Rytmus života určuje práce v zemědělství a počasí, hlavně nepředvídatelné deště. Farmáři chovají ovce, kozy a krávy a pěstují ananas, enset, kávovník, kukuřici a mangovník. V Chuku jsme pracovali do konce roku 2015.

ETIOPIE – CHUKO

Kambodža – oblast Battambang

Lidé na kambodžském venkově jsou chudí. V úrodné oblasti Battambang pěstují hlavně rýži, která je jejich hlavní potravou i zdrojem výdělku. Vesničany živí také ovoce, zelenina a občasná nájemná práce.

KAMBODŽA – BATTAMBANG

Moldavsko

V roce 1992 se rozpadly obrovské kolchozy a lidé dostali zpět zničené objekty.
Na severu Moldavska jsou dobré podmínky k chovu skotu, produkci mléka a pěstování zeleniny. Přesto moldavští farmáři často žijí na hranici chudoby.

MOLDAVSKO