Uprchlíci ve vlastní zemi i u sousedů

Lidé prchají ze svých domovů kvůli válkám ve vlastní zemi: v Iráku odcházejí do uprchlických táborů na severu země, Syřané nacházejí útočiště za hranicemi v táborech na severu Jordánska, ale stěhují se i uvnitř vlastní země. V 60 táborech na západě Myanmaru/Barmy žije kolem 140 000 lidí. Na všech 4 místech se těmto lidem pokoušíme usnadnit jejich každodenní život.

Desetitisíce mužů, žen i dětí nevědí, jak dlouho budou muset žít v uprchlickém táboře. Den za dnem zápasí s velmi provizorními podmínkami. Ale nejde jen o přítomnost. Potřebují zpracovat také tíživé válečné zkušenosti a zároveň myslet na budoucnost – co budou dělat, až se jednou vrátí do běžného života.

Z domova do uprchlického tábora

Irák

„Naši vesnici jsme bránili tři hodiny, když přišel ISIS. Měli jsme jenom kalašnikovy a lehké zbraně, a tak jsme museli nakonec uprchnout stejně jako naše ženy a děti.“ Ahmed, 44 let

Přes 4 miliony lidí uvnitř Iráku jsou na útěku před tzv. Islámským státem. Mnoho z nich žije v táborech na severu Iráku. Nechtějí opustit svou zemi, protože se chtějí vrátit do svých domovů a žít jako před válkou. Zatím to ale není možné. Aspoň v táboře potřebují místo, kde se cítí bezpečně.

Jordánsko/Sýrie

„Jsem ráda, že jsem se dostala do kurzu šití. Chtěla bych mít vlastní šicí stroj, abych se sama uživila. Baví mě vyšívání a oblečení ozdobené výšivkou se také mnohem lépe prodává.“ Diana, 19 let

Občanská válka v Sýrii vyhnala od roku 2011 z domovů za hranice přes 4 miliony lidí. Uvnitř země se pohybuje přes 7,6 milionu lidí, kteří opustili domovy. V uprchlickém táboře Za´atarí na severu Jordánska žije asi 80 tisíc syrských mužů, žen a dětí. Potřebují naději a práci.

Myanmar/Barma

„Požáry tu vznikají často a dokážou za pár hodin zničit celý tábor. Lidé žijí v dlouhých domech z bambusu, dřeva a rákosu, takže v nich se oheň šíří velmi rychle.“ Mang, 42 let

Po krvavých střetech mezi buddhisty a muslimy v roce 2012 uprchlo přes 140 000 osob z obou etnik ze svých domovů a dnes žijí v  táborech na západě Myanmaru. Muslimští uprchlíci většinou nesmějí opustit tábory a jsou závislí na pomoci zvenčí. Stále potřebují nepotravinovou pomoc a další školení požárních dobrovolníků.

Sýrie

„Místní komunity jsou pod nátlakem přívalu dalších a dalších přesídlených rodin, které žádají o pomoc, včetně takových rodin, o kterých si výbory nikdy nemyslely, že ji budou potřebovat,“ tak zní zpráva ze Sýrie.

Na podzim roku 2016 začínáme pracovat přímo v Sýrii. V guvernorátech Homs a Tartús žije přes 780 000 uprchlíků a číslo roste. Během listopadu a prosince zajistíme 3 800 hygienických balíčků pro 1 900 rodin, tedy pro asi 9 500 lidí ve třech oblastech.

Co se už společně povedlo

• hygienické balíčky
  • balíčky s materiální pomocí
  • psychosociální podpora v Peace Oasis
  • rekvalifikační kurzy šití, holičství nebo školení kadeřnice/kosmetička
  • podpora veřejného vzdělávání
  • školení dobrovolníků požární bezpečnosti a prevence v Myanmaru

Můžeme z Česka pomoci v táborech na druhé straně světa?

Naše kolegyně Petra Nedbálková koordinuje humanitární pomoc v Myanmaru, v Iráku, Jordánsku a Sýrii. Spolupracujeme s Luterským světovým svazem, který má dlouholeté zkušenosti s humanitární pomocí. Unikátní je projekt Diakonie a LWF ve státě Rakhine v Myanmaru – školení protipožární ochrany.

Spojujeme možnosti odborníků z Česka a potřeby lidí v Iráku, Jordánsku, Sýrii a Myanmaru.

A výsledky tu jsou.

Eliáš Molnár z naší PR sekce byl v Iráku a rád a živě o svých zkušenostech z táborů vypráví. Chcete si s ním domluvit přednášku?

Chcete číst přesné údaje o našich humanitárních projektech v Iráku, Jordánsku nebo Myanmaru?

Mnohem víc se dozvíte z příběhů konkrétních lidí.

Nebo se podívejte na všechny videology natočené přímo v Iráku.

Humanitární projekty v Iráku, Jordánsku, Sýrii a Myanmaru byly podpořeny z finančních prostředků Ministerstva zahraničních věcí České republiky.