13. 9. 2016 – Svou závětí můžeme darovat budoucnost i tehdy, když náš život skončí. Odkázat svůj majetek nebo jeho část neziskovým organizacím je možnost, jak podpořit dobrou věc.

Vloni připadlo českému státu skoro 274 milionů Kč z majetku zemřelých, kteří neměli dědice. I tato statistika vede české neziskové organizace k tomu, že si spolu s těmi zahraničními připomínají Mezinárodní den závětí.

Za českou kampaní Závěť pomáhá stojí koalice Za snadné dárcovství. Koalice v současné době sdružuje 25 organizací, které společně pracují na rozvoji individuálního dárcovství v České republice. Koalice se snaží o tématu informovat nejen pomocí inzerce a médií, ale stála také u vzniku kategorie Závěť pomáhá u ceny Via Bona. Ta už druhým rokem hledá a oceňuje inspirativní příběhy dárců, kteří naplňují motto kampaně „Pomáhám za života, budu i po něm.“

Lidé odkazují nadacím a neziskovým organizacím finanční úspory, pozemky i činžovní domy. Z těchto zdrojů je pak například hrazena pomoc nemocným dětem, seniorům nebo podporováno vzdělání chudých dětí v zahraničí.

Darování ze závěti není výsadou bohatých lidí. I malá částka darovaná organizaci pomůže konkrétním lidem.

zavetpomaha.cz

V tiskové zprávě najdete další čísla a grafy.

Přečtěte si také více o darování ze závěti nebo o tom, kde můžete pomáhat.