10. 12. 2016 – Máme 3 dobré zprávy: máme nový kalendář na rok 2017, vyšly nám 2 články na Respekt.cz – jeden z Jordánska a jeden z Myanmaru od našich kolegů Míši a Eliáše a naše výroční zpráva za rok 2015 dostala nejvyšší ocenění.

Kalendář 2017

Letos jsme vyrobili nástěnný kalendář. Kouká na vás na něm jedním očkem holčička, která žije v uprchlickém táboře v severním Iráku. Zachytil ji tam Eliáš Molnár.

V kalendáři je vyznačeno období postní sbírky 2017. Včas napíšeme, kam tentokrát pošleme peníze, jež v ní shromáždíme. V měsíci listopadu najdete i datum 4. benefiční aukce. Opět se bude konat v Praze, ale můžete se jí účastnit i on-line z jakéhokoli místa na světě. Pravda je, že aukce je ještě daleko. Ale připraveni jsme.

Tady je kalendář 2017 pro vás.

1. místo pro výroční zprávu

Irácká holčička nám asi nosí štěstí. Jestli chcete vidět její oči obě, podívejte se na obálku výroční zprávy 2015. Ale hlavně – Fórum dárců udělilo 29. listopadu 2016 Ceny Fóra dárců a naše výročka se umístila na 1. místě v kategorii Výroční práva – nefiremní!

Můžeme udělat taky něco proto, aby mnohem důležitější štěstí zažila taky ta okatá holčička a její kamarádi?

Jordánsko a Barma v Respektu

Naše kolegyně Michaela Stachová zaznamenala svoje zážitky z jordánského tábora Zátarí v rubrice Jeden den v životě:

Když se ptáme, co je v táboře nejhorší, Alad chvíli váhá a pak říká: „Někdy se sama ráno přesvědčím, že někam spěchám a musím vyřídit spoustu věcí. Rychle vstanu, obléknu se a ve spěchu sním snídani. Vyjdu ven a rychlým krokem někam jdu. Je jedno kam, protože ve skutečnosti nemám co na práci…“

A Eliáš Molnár mluvil po návratu z Myanmaru/Barmy s Magdalénou Fajtovou z Respektu.cz o tom, že Aun Schan Su Ťij zemi sama nespasí i o svých zkušenostech z táborů na západě země:

Tábor je organizovaný vládou, ale podmínky jsou tam strašlivé. Sám jsem větší chudobu ještě neviděl. Lidé nemají žádnou možnost obživy, jsou závislí na pomoci z venku. Snažíme se ji dělat tak, aby se zapojili.
Jsme rádi, že můžeme alespoň pro některé lidi v dálce něco dělat. Čtěte víc o tom, jak pracujeme mezi uprchlíky.
Hana Pfannová

kalendář 2017