12. 10. 2016 – Už 5 let trvá válka v Sýrii. Za tu dobu přesídlilo uvnitř Sýrie 6,6 milionu lidí a z dalšího 4,8 milionu lidí se stali uprchlíci v sousedních zemích. Ochranu a humanitární pomoc potřebuje v Sýrii 13,5 milionu lidí, mezi nimi asi 6 milionů dětí.
Diakonie připravuje na podzim balíčky s hygienickými potřebami pro 9,5 tisíce lidí.

Víc než polovina obyvatel Sýrie tedy musela v posledních 5 letech odejít z domova (pro srovnání – v Evropě hledalo během roku 2015 azyl 293 606 Syřanů). Tito lidé přicházejí do jiných vesnic a měst v Sýrii, kde místní obyvatelé zatím mohli zůstat. Tzv. „vnitřní uprchlíci“, tedy lidé přesídlení ve vlastní zemi, zde bydlí v provizorních přístřešcích, nedostavěných domech nebo ve sdílených bytech s enormně vysokými nájmy.

Stoupá napětí mezi domácími a příchozími, protože není dostatek příbytků, jídla, pitné vody. Základní potraviny chybějí téměř 9 milionům lidí. 70 % Syřanů nemá pitnou vodu.

Nemysleli si, že budou někdy potřebovat cizí pomoc

„Lidé, chodící po ulicích Tartúsu i na venkově v Hama a v oblasti Homsu, jsou vyčerpaní. Místní komunity jsou pod nátlakem přívalu dalších a dalších přesídlených rodin, které žádají o pomoc, včetně takových rodin, o kterých si výbory nikdy nemyslely, že ji budou potřebovat… Bohatí chudnou a zranitelní se stávají ještě zranitelnějšími,“ takovou zprávu jsme dostali ze Sýrie.

Přichází zima

V guvernorátech Homs a Tartús žije přes 780 000 uprchlíků a číslo se stále zvyšuje. Klesají ale možnosti ubytování, práce, obživy. Nejen nejchudším rodinám chybí peníze na jídlo a základní hygienické prostředky. Děti nemohou chodit do školy. Rodiny žijí v zoufalých podmínkách bez světla, vody, elektřiny a potřebné zdravotní péče. Blíží se zima, budou potřeba teplé přikrývky.

Spolupracujeme s místními

Naše středisko spolupracuje v Sýrii s organizací, která v Sýrii dlouhodobě působí a dobře zná místní podmínky. Podle jasně stanovených kritérií dokáže vybrat rodiny, které nejvíc potřebují pomoc. Proto můžeme zajistit ještě během listopadu a prosince celkem 3 800 hygienických balíčků pro 1 900 rodin, tedy pro asi 9 500 lidí ve třech oblastech.

Rodiny dostanou balíčky dvakrát. V každém balíčku najdou mýdla, šampony, čisticí prostředky pro domácnost, dámské hygienické potřeby, utěrky a papírové kapesníky.

Proč zrovna hygienické potřeby?

Aby se člověk mohl cítit důstojněji v tak těžkých podmínkách, musí mít možnost se umýt, vyprat si prádlo, bydlet v čistém příbytku. Syrští muži, ženy a děti žijí v situaci, jakou si pro sebe nechceme snad ani představit.

Díky finanční podpoře Ministerstva zahraničních věcí ČR a spolupráci se syrskými partnery můžeme alespoň někde a na čas jejich život udělat snesitelnějším.

Pomáháme lidem na útěku také v Iráku, Myanmaru a Jordánsku.

Aleppo

co všechno se vejde do jednoho hygienického balíčku od Diakonie

uskladnění jednotlivých položek hygienického balíčku