22. 8. 2016 – Svatba Zuzany a Matěje Belkových na konci června byla krásná. A výjimečná také tím, že Zuzka a Matěj pozvali svatební hosty nejen na úžasnou svatební párty, ale také k tomu, aby přispěli penězi na dobrou věc.

Sbírku na konci obřadu Zuzka a Matěj věnovali na podporu psychosociální pomoci pro irácké ženy, které musely uprchnout před válkou ze svých domovů a žijí teď v uprchlických táborech na severu Iráku.
Proč to udělali? Zeptali jsme se jich a oni odpověděli:

Zuzko a Matěji, proč jste se rozhodli peníze vybrané při svatbě věnovat lidem, které neznáte?

Připadalo nám to jako dobrá příležitost pomoci někomu, kdo to potřebuje. Zároveň nám přišlo dobré připomenout si, že zdaleka ne všude na světě se mají lidi tak dobře jako u nás.

Jak jste přišli zrovna na ženy v severním Iráku?

Radili jsme se s blízkými, kteří se o tuto problematiku aktivně zajímají.

Jak na Váš nápad reagovali ostatní účastníci svatby?

Vzhledem k tomu, že sbírka je běžnou součástí bohoslužeb, nemuselo to snad nikoho příliš zaskočit. Reakce byly kladné i díky tomu, že se svatebčané dozvěděli, kam přesně bude finanční pomoc směřovat.

Děkujeme svatebním hostům za 6 290 Kč!

Pošleme je spolu s dalšími penězi jako odpověď na prosbu „o finanční pomoc na projekt v oblasti psychosociální podpory žen traumatizovaných válkou v Iráku“. Prosba nám přišla z Iráku zrovna den před svatbou Zuzky a Matěje. Tedy právě včas, abychom mohli odpovědět na jejich otázku, kde konkrétně mohou pomoci.

Rozhovor s nimi v angličtině jsme už poslali do Iráku, kde ho česká spolupracovnice Lutheran World Federation Iraq Ilona Gajdíková předá iráckým ženám osobně. Jsme tomu moc rádi!

Ptala se a zapsala Hana Pfannová

Co přesně psychosociální podpora v táborech znamená? Čtěte o Azize, která je vděčná za pomoc terapeutky.

„Místa bezpečná pro ženy“ čili „Women-friendly spaces“ chtějí fungovat dál.

A jestli Vás Zuzka a Matěj Belkovi inspirovali a máte nápad, kde vaše oslava pomůže, napište Míše Stachové a domluvte se přímo s ní.

Zuzka a Matěj Belkovi, 24. 6. 2016