8. 10. 2016 – Haiti zasáhl hurikán Matthew. Zničil 90 % jižní části ostrova, nejméně 900 lidí bylo zabito a humanitární pracovníci odhadují, že 350 000 lidí potřebuje akutní pomoc. Diakonie ČCE proto vyhlašuje sbírku a zapojuje se do pomoci lidem na Haiti.

„Aktuálně jednáme s partnery z ACT Alliance o možnostech pomoci. V tuto chvíli je nejpotřebnější pomoc s přístřeším a hygienou, aby se předešlo epidemiím nemocí. První dodávka hygienických balíčků zřejmě proběhne už o víkendu,“ říká Jan Dus, ředitel Střediska humanitární a rozvojové spolupráce Diakonie ČCE.

Haiti je jedna z nejchudších zemí na světě a stále se zcela nevzpamatovala ze zemětřesení z roku 2010, které zabilo tisíce lidí a po kterém následovala epidemie cholery. „Právě epidemiím nemocí se společně s partnery snaží Diakonie zabránit a zmírnit tak následky řádění hurikánu. Zásadní je ale rychlost pomoci. Proto prosíme o pomoc a solidaritu také lidi v České republice,“ dodává Jan Dus.

Pomáhejte s námi – číslo transparentního účtu je 2400384700/2010, v. s. 321

DMS ve tvaru: DMS DIAKONIEPOMOC, tel: 87 777

Aktuální informace o situaci na Haiti najdete ve zprávách BBC.

Pro víc informací napište nebo volejte Zdeňce Sobotovésobotova.spolu@diakonie.cz, 730182571

Muž uklízí trosky po hurikánu Matthew v Les Cayes, Haiti. Foto: REUTERS/Andres Martinez Casares

Ženy sedí u vchodu do domu zničeného hurikánem Matthew v Les Cayes, Haiti. Foto: REUTERS/Andres Martinez Casares