07. 08. 2017 – V Maynmaru (dříve Barmě) žijí desetitíce lidí v provizorních táborech. Z domova je vyhnalo etnické násilí nebo cyklony a povodně, které se opakují téměř každý rok. Diakonie takzvaným vnitřním uprchlíkům pomáhá už čtvrtým rokem najít obživu, opravuje školy a vybavuje je školními pomůckami. Letos jsme na pomoc Myanmaru vyhlásili sbírku Barvy Barmy. Jak dary českých dárců pomáhají?

Vítr a prudké deště zničily v táboře pro vnitřní uprchlíky Ah Nauk Ywe řadu přístřešků. Díky dárcům ze sbírky Barvy Barmy jsme mohli přispět na nové střechy pro 20 domů. V každém tzv. longhausu žije několik rodin.

Kromě opravy přístřešků bude Diakonie v letošním roce společně s LWF Myanmar nejzranitelnějším rodinám nabízet možnosti obživy. Lidé žijící v táboře nemohou nic pěstovat ani chovat zvířata, protože půda, na kterou byli přesídleni, jim nepatří. Pomoc nemůžeme zajistit všem, takže přednost mají rodiny s nejvíce dětmi, s jedním rodičem nebo ti, kdo se starají o člena rodiny s postižením. Dostanou rybářské sítě a šicí stroje, včetně školení, jak je používat a pečovat o ně.

Kolegyně Kamila Šimková tábor Ah Nauk Ywe nedávno navštívila a posílá vám pozdrav:

O Barvách Barmy

Každý rok před Velikonocemi vyhlašujeme tzv. postní sbírku na podporu práce Diakonie v zahraničí. Letošní desátý ročník jsme věnovali dětem a jejich rodičům v Barmě. Naším cílem je získat prostředky na školní pomůcky, opravy školních budov a kuřata, osivo, rybářské sítě a šicí stroje, které pomohou snížit závislost obyvatel táborů na pomoci zvenčí.

Jak můžete pomoci?

• 378 Kč – balíček školních pomůcek pro jedno dítě na celý rok
  • 810 Kč – osivo, hnojivo a školení o jeho pěstování pro jednu rodinu
  • 1620 Kč – deset kuřat, krmení a školení pro chovatele

TAK JO

Novinky o sbírce Barvy Barmy a naší pomoci v Myanmaru najdete na www.postnisbirka.diakonie.cz

Šicí stroj může hodně pomoci

Tábor je u vody, ale místní nemají sítě ani čluny

Víc než polovina obyvatel tábora jsou děti

Víc než polovina obyvatel tábora jsou děti.

KAMILIN BLOG O ŽIVOTĚ V MYANMARU A KAMBODŽI