29. 6. 2016 – Co má společného 6 mladých lidí z moldavského Kišiněva a sociální pracovnice z brněnské Pavlače? Obojí pomáhají dětem a mladým lidem „dostat se ze šikmé plochy“. Jak se to dělá v Česku, to přijeli z Moldavska zjistit pracovníci nízkoprahového centra „House of Change“.

V půli horkého června prožili necelých pět dní pracovníci moldavské organizace Beginning of Life v České republice. Chtěli poznat, jakým způsobem pracují podobné organizace s dětmi a mládeží u nás.

V Brně v Ratolesti a na Pavlači

Ve středu 15. 6. jsme odjeli do moravské metropole a navštívili Ratolest Brno, která pomáhá mladým lidem ve složitých životních situacích. Mluvili jsme se sociálními pracovnicemi Zuzanou Ghezou, Barborou Reichlovou a Michaelou Večerkovou v klubu Pavlač na brněnském Cejlu o jejich práci v sociálně vyloučené lokalitě. Špatná sociální a finanční situace rodin, zvýšená kriminalita, drogy a nezaměstnanost – to jsou témata moldavským kolegům důvěrně známá z práce v Kišiněvě.

YMCA a salesiáni

Jakub Kulhánek, vedoucí nízkoprahového klubu Ymkárium, nám ve čtvrtek v Praze vyprávěl o tom, co obnáší streetwork, o preventivní práci s mládeží, i o tom, bez čeho nemůže dobře fungovat nízkoprahový klub – totiž bez partnerského přístupu, ale taky bez pevných pravidel.

Salesiánské středisko mládeže v Kobylisích pracuje pod heslem „Aby mladí žili rádi“. Naplnit toto přání není samozřejmé, to vědí dobře i moldavští kolegové. Setkali jsme se s Janem Vališem, vedoucím projektu Vrtule. Klub Vrtule je bezpečný prostor, kde mladí lidé tráví volný čas a hlavně najdou radu a pomoc. Respekt k ostatním a k pravidlům klubu je i tady jedinou podmínkou pro vstup. Seznámili jsme se se salesiánskou pedagogikou a jejími metodami (cyklus změny, motivační dotazník), jedinečným uspořádáním klubu a pravidly práce s mládeží.

Místo pro oběti obchodu s lidmi i pro děti s klíčem na krku

Na pátek jsme si nechali Středisko celostátních programů a služeb. S paní Barborou Kruckou sdíleli Moldavané zkušenosti s obchodem s lidmi. V Kišiněvě totiž působí od roku 2009 rehabilitační a reintegrační centrum pro oběti obchodu s lidmi, zejména sexbyznysu, „House of Change“.

Odpoledne jsme ještě na Žižkově navštívili klub Beztíže. Vedoucí klubu Tomáš Klumpar nás provedl domem, ukázal keramickou dílnu i hřiště, povídal o různých metodách práce s dětmi. Beztíže patří k Domu dětí a mládeže Praha 3 – Ulita a provozuje 2 nízkoprahové kluby a 3 terénní programy pro děti a mládež.

Děkujeme

Děkujeme lidem ve zmíněných organizacích za to, že se nám ochotně věnovali. A last but not least, děkujeme kolegům a dobrovolníkům z našeho střediska za příjemný úterní večer v restauraci U Houmra, kde kromě češtiny zněla i moldavština, angličtina a ruština, takže se nakonec všichni krásně domluvili.

Poděkování rádi vyřizujeme samozřejmě také od nadšených moldavských přátel.

Hana Pfannová

Zajímá Vás, kde ještě pracujeme s ohroženými dětmi a mladými lidmi?

moldavští sociální pracovníci a naše kolegyně Nikol před Ymkáriem v Praze

mezinárodní večer U Houmra na Vinohradech