7. 6. 2017 – Povodně na Srí Lance zůstaly v Česku mimo zájem médií. Co se stalo a jak a kdo na Srí Lance pomáhá? Komu bude určená veřejná sbírka Diakonie?

Nejhorší záplavy od roku 2003

Srí Lanku zasáhly nejhorší záplavy od roku 2003. Kvůli povodním a sesuvům půdy zahynulo více než 200 lidí a další se pohřešují. Záplavy se dotkly asi 0,5 milionu obyvatel zejména na severu a západě Srí Lanky. Na 73 000 z nich podle OSN muselo opustit své domovy.

„Náš dům je celý pod vodou, kuchyni to spláchlo, všechen náš majetek je pryč,“ říká jedna z obyvatelek zaplavených oblastí (BBC). Po bleskových záplavách následovaly sesuvy bahna, které vedly ke ztrátám na životech a zpomalují záchranné práce.

Na místě zasahuje armáda, Červený kříž i nevládní organizace. Vládní expert Uchita Zoysa řekl zástupci Diakonie: „Během povodní probíhala pomoc dobře. Problémy čekáme později, až budeme muset postupně odstraňovat škody a obnovovat zemi.“

Kdo a jak pomáhá

Místní lidé pomáhají různě: třeba na Facebooku se domluvila skupina mladých lidí a na hlavním nádraží v Colombu sbírají láhve s vodou a trvanlivé potraviny. Někteří kolemjdoucí věnovali svůj oběd. „Je smutné vidět takovou katastrofu. Taky mám děti, tak jsem dala aspoň dvě láhve vody. To je vše, co teď mohu udělat,“ říká dojatá paní a přidává svůj dar na hromadu potravin (BBC).

Středisko humanitární a rozvojové spolupráce Diakonie ČCE proto od 5. 6. 2017 vyhlašuje veřejnou sbírku na pomoc obětem záplav.

Cyklon zasáhl i tábory v Myanmaru

Ze silných dešťů na Srí Lance vznikl cyklon Mora, který 30. května zasáhl Bangladéš a Myanmar. Místní úřady evakuovaly milion lidí. Zasaženy byly také myanmarské uprchlické tábory Pauk Taw a Sittwe, kde dlouhodobě pomáhá česká Diakonie.

Diakonie ČCE situaci denně sleduje a je v kontaktu s místními organizacemi. Pomáhat budeme s našimi partnery, kteří mají pobočky přímo na Srí Lance. Vyhlašujeme sbírku a zaměříme se na odstraňování následků katastrofy. Chceme, aby se lidé co nejdříve vrátili k životu před záplavami,“ říká ředitel Střediska humanitární a rozvojové spolupráce Tomáš Tožička.

Jak můžete pomoci?

DMS DIAKONIEPOMOC 30
DMS DIAKONIEPOMOC 60
DMS DIAKONIEPOMOC 90

Cena DMS je 30, 60 nebo 90 Kč. Více na www.darcovskasms.cz.

Více informací vám poskytne Zdeňka Sobotová: sobotova.spolu@diakonie.cz, tel. 730 182 571

Napsali o nás: Deník Referendum

Napsali o nás: Deník.cz